Predmeti


Vrček, okrašen z brazdastim vrezom

Vrček

3715–3637 pr. n. št (zgodnja in srednja bakrena doba)

Trebušast enoročajni vrček s pokončnim ravnim ustjem in ročajem je lepo okrašen po celotni površini z brazdastim vrezom. Po sredini lončka poteka širok pas, sestavljen iz snopa cikcakastih brazd, ki ga na obeh straneh obdajata snopa ravnih črt. Pod ustjem so nanizani trikotni oziroma delni rombični motivi. Na obeh straneh trupa je vrček, okrašen s poljema poševnih brazdastih vrezov, med katerima poteka neokrašen pas. Pod robom ustja se vse vrezane črte zaključujejo v obliki črke »S«. Spodnji del posode je na obeh straneh okrašen z dvema poševnima trakovoma v obliki S-motiva.
Fotografija: vrček: Foto: T. Vrečič.

Informacije o digitalizatu


Materiali in tehnike
keramika
Krajevno geslo
Rakičan
Drugo poimenovanje kraja
Battyánfalva
Mere - opis
Premer ustja: 8,2 cm; premer dna: 6,7 cm.
Kraj izvora/nastanka
Arheološko najdišče Pri veliki cesti pri Rakičanu
Strokovni opis
Rahlo trebušast enoročajni vrček s pokončnim ravnim ustjem in ročajem je posebej lepo okrašen po celotni površini z brazdastim vrezom. Nasproti ročaja poteka širok pas, sestavljen po sredi iz snopa cikcakastih brazd, na obeh straneh pa ga spremljata snopa ravnih črt. Pod ustjem se navpično potekajoč pas razcepi in tvori trikotni oziroma delni rombični motiv. Na obeh straneh navpičnega pasu je vrček okrašen s po dvema poljema poševnih brazdastih vrezov, med katerima poteka en neokrašen pas, ki vrčku daje še dodatno nenavadno vpadljiv izraz. Tik pod robom ustja se vse vrezane črte zalomijo in se zaključujejo v obliki črke »S«. Na spodnjem delu posode pa sta poševno okrašeni, simetrično razporejeni polji zamejeni s po dvema poševnima trakovoma v obliki S-motiva.
Predmet hrani in identifikacijska številka
Pomurski muzej Murska Sobota inv. sz. AII-10194
Literatura
Kerman, B., Teržan, B., Poselitev Prekmurja v srednji bakreni dobi – prikaz na primeru arheološkega najdišča Pri veliki cesti pri Rakičanu. Zbornik soboškega muzeja 25, Murska Sobota, PMMS, 2019, 39–64.
Ime datoteke
PMMS_103_A_0001. jpg
Ločljivost
300 X 300 dpi
Omejitve rabe
Ob uporabi gradiva je obvezna navedba vira (www.documenta-pannonica.si) in ustanove ali posameznika, ki hrani izvirnik.
Datum dokumentacije
2020-04-22
Dokumentalist
dr. Branko Kerman

Foto galerija


Ob uporabi gradiva je obvezna navedba vira (www.documenta-pannonica.si) in ustanove ali posameznika, ki hrani izvirnik.
Slovenščina
Skip to content